KANTOORBEZOEK BIRD&BIRD
SVO NETWERKBORREL
2 april 2018

UNITARY PATENT PACKAGE CONFERENCE

Met dank aan Bird & Bird mag de SvO op donderdag 8 februari 10 leden naar het Unitary Patent Package (UPP) Conference in Den Haag sturen. Het UPP is een tweedaagse conferentie voor octrooi juristen over de ontwikkeling en stand van zaken van het UPP.

Het UPP (ook wel unitair octrooipakket) is een initiatief van verschillende Europese lidstaten om het Europees octrooirecht efficiënter te regelen. Het UPP bestaat uit twee onderdelen: het Unitary Patent Court (UPC) en het unitary patent.

Het UPC wordt een nieuwe internationale organisatie die exclusieve jurisdictie zal hebben over geschillen met betrekking tot Europese octrooien. Het unitary patent (of: unitair octrooi) is een Europees octrooi voor de aangesloten lidstaten dat, in tegenstelling tot het Europees octrooi, niet uiteen zal vallen in nationale octrooien per lidstaat. Dit betekent dat je een unitair octrooi niet per land hoeft aan te vechten, maar naar het UPC kan stappen om het geschil in alle deelnemende lidstaten te beslechten. Oftewel, het UPC kan een besluit nemen over de geldigheid van een octrooi dat onmiddellijk van toepassing is in alle deelnemende lidstaten. Dit geldt ook voor de vraag of er sprake is van inbreuk.

De oprichting van het UPC gaat echter niet zonder slag of stoot. Het UPP treedt in werking zodra 13 EU-lidstaten, waaronder de grote staten Frankrijk, Engeland en Duitsland, de overeenkomst betreffende het UPC hebben geratificeerd. Momenteel is dit door 11 landen gebeurd. Duitsland heeft nog niet geratificeerd en ook in Engeland is, mede door de Brexit, nog niet geratificeerd.

Het tweedaagse congres in Den Haag is een internationaal evenement waarbij octrooi juristen uit heel Europa samen komen om de laatste stand van zaken met elkaar te bespreken. De SvO mag aanwezig zijn op de eerste dag van het evenement: donderdag 8 februari. Op deze dag zullen lezingen worden verzorgd door prominente sprekers zoals voorzitter van het UPC, Alexander Ramsey, en directeur van het Europees octrooi bureau, Margot Fröhlinger. Meer informatie over het UPP kan je vinden via de volgende link: https://www.unitarypatentpackage.com/.

Wil jij gebruik maken van deze unieke mogelijkheid om hier als student bij aanwezig te zijn? Meld je dan snel aan door een mailtje te sturen naar bestuur@svoctrooirecht.nl. Wij hebben maar 10 plekken te vergeven dus wie het eerst komt wie het eerst maalt. Hou hierbij rekening dat studenten die ook meegaan naar het kantoorbezoek bij Bird & Bird op 30 januari voorrang krijgen op dit evenement. De reden hiervoor is dat wij bij het kantoorbezoek bij Bird & Bird een lezing zullen krijgen over het UPC wat een waardevolle voorbereiding is op het UPP.

Let op: dit evenement is alleen voor leden! Nog geen lid? Meld je dan snel aan via www.svoctrooirecht.nl.

Tot 8 februari!